Pierwsza surówka

Jaka surówka ze świeżych warzyw będzie odpowiednia dla rocznego brzdąca, np. z białej kapusty czy raczej z marchewki?

Aby złagodzić smak świeżych warzyw, można dołożyć do surówek utarte słodkie jabłko.
Aby złagodzić smak świeżych warzyw, można dołożyć do surówek utarte słodkie jabłko. 123RF/PICSEL

Dziecku, które skończyło rok i potrafi gryźć, można podać już większość jarzyn w postaci surówki.

Powinny być jednak utarte na tarce o drobnych oczkach lub posiekane, by malec się nie zakrztusił.

Aby złagodzić smak świeżych warzyw, można dołożyć do nich utarte słodkie jabłko.

Do surówek zawsze należy dodawać olej, majonez lub oliwę, by poprawić ich smak i zwiększyć wykorzystanie zawartych w nich witamin.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas