Pikantna drobiowa potrawka
Rumiane kąski drobiowe w aromatycznym sosie warzywnym to bogactwo smaku i... zdrowych składników odżywczych. Wyśmienity pomysł na pożywny obiad!

Składniki
- 40 dag mięsa z udźca indyka
- 2 szkl. soku pomidorowego
- 1 szkl. ryżu
- 4 gałązki natki
- 1 cebula
- po 1 żółtej i czerwonej papryce
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- sól
- biały pieprz
- cukier
- przyprawa do kebabu
- posiekana natka do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Sok pomidorowy zagotuj, wsyp ryż, posól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze,po czym zmniejsz płomień i ugotuj do miękkości.2. W tym czasie mięso opłucz, osusz, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, pokrój w plasterki.Chili oraz czerwoną i żółtą paprykę oczyść z pestek,opłucz. Chili posiekaj,a pozostałe papryki pokrój w grubsze paseczki.3. Warzywa wymieszaj z mięsem oraz olejem. Posyp solą, pieprzem oraz przyprawą do kebabu. Porcjami wrzucaj na mocno rozgrzaną patelnię i smaż po 6 minut, ciągle mieszając.4. Natkę opłucz, osusz,oderwij listki. Posiekaj je, wymieszaj z pomidorowym ryżem. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wyłóż razem z kebabem na talerze. Polej jogurtem. Przed podaniem posyp posiekaną natką.