Pikantna karkówka
Mięso umyj, dobrze osusz, z obu stron rozbij tłuczkiem.
Składniki na 3-4 porcje:
Kotlety:
- 4 plastry karkówki
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól
- olej
Sos:
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- po 2 łyżki octu balsamicznego i oleju
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, oregano i rozmarynu
Dodatkowo:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 20 dag parmezanu lub twardego sera owczego
- szczypta suszonego rozmarynu i gałązka świeżego zioła
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, dobrze osusz, z obu stron rozbij tłuczkiem. Natrzyj paprykami i solą. Jajko roztrzep, wymieszaj z keczupem. Kotlety zanurz w jajku, obtocz w bułce tartej. Włóż na mocno rozgrzany olej, usmaż na rumiano. Zdejmij z patelni, wstaw do piekarnika.
2. Przygotuj sos: pomidory umyj, ewentualnie obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Cebule i czosnek obierz, opłucz, posiekaj. Olej mocno rozgrzej, wrzuć cebulę i czosnek, smaż, aż staną się szkliste. Dodaj pomidory, ocet i zioła. Duś około 10 minut bez przykrycia, aż sok odparuje. Zmiksuj na gładki sos.
3. Ugotuj spaghetti. Wymieszaj z 1-2 łyżkami sosu. Porcje makaronu nałóż na talerze. Dołóż po kotlecie. Polej sosem, nałóż kawałek sera. Udekoruj rozmarynem.
Czas przygotowania: ok. godziny