Pikantna surówka z marchewki
Odkryj zupełnie nowy smak tego warzywa korzeniowego. Pikantna surówka z marchewki pasuje do niemal każdego obiadu. Wystarczy prosty sos, który zrobisz z zaledwie trzech składników. Pikantna surówka z marchewki to dodatek, który na pewno zapadanie w pamięć.

Składniki
- 1 kg marchewki
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
20 min
6-8 osób
Pikantna surówka z marchewki - przygotowanie
Umytą marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, cukier, imbir i kolendrę. Wymieszaj.
Przygotuj sos na bazie octu, chrzanu i oleju roślinnego. Rozbij delikatnie trzepaczką i zalej nim surówkę. Jeśli chcesz ją jeszcze bardziej zakwasić – wyciśnij odrobinę soku z cytryny.
Jeszcze raz wymieszaj i podawaj schłodzoną.
Lubisz surówki? Sprawdź też inne przepisy:
Surówka z selera i jabłek
Zobacz także: