Pikantna zupa pomidorowa

Tradycyjna i smaczna.

Zupa pomidorowa smakuje świetnie z makaronem i bazylią
Zupa pomidorowa smakuje świetnie z makaronem i bazylią123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 6 dużych marchwi
  • 1 l soku pomidorowego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pęczek włoszczyzny (z natką selera i pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 25 dag śmietany 18 proc.
  • ok. 1/2-1 łyżka papryki ostrej
  • ok. 1 i 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • pieprz mielony
  • ok. łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1. Udka gotuj w 3 i 1/2 l wody. Wyszumowuj ją i dodaj obraną i umytą włoszczyznę z natką, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotuj na wolnym ogniu 45 min.

2. Następnie wyłów z zupy włoszczyznę i dodaj marchew pokrojoną w grube plastry.

3. Dodaj sok pomidorowy oraz koncentrat, przyprawę uniwersalną, paprykę, cukier, pieprz. Mieszaj. Gotuj 15 min, aż marchew zmięknie. Śmietanę hartuj w łyżce wazowej zupy i, ciągle mieszając, wlewaj ją do garnka. Zupę w razie potrzeby dopraw.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas