Pikantna zupa pomidorowa
Tradycyjna i smaczna.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 6 dużych marchwi
- 1 l soku pomidorowego
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pęczek włoszczyzny (z natką selera i pietruszki)
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 7 ziarenek pieprzu
- 25 dag śmietany 18 proc.
- ok. 1/2-1 łyżka papryki ostrej
- ok. 1 i 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- pieprz mielony
- ok. łyżeczki cukru
Przygotowanie:
1. Udka gotuj w 3 i 1/2 l wody. Wyszumowuj ją i dodaj obraną i umytą włoszczyznę z natką, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotuj na wolnym ogniu 45 min.
2. Następnie wyłów z zupy włoszczyznę i dodaj marchew pokrojoną w grube plastry.
3. Dodaj sok pomidorowy oraz koncentrat, przyprawę uniwersalną, paprykę, cukier, pieprz. Mieszaj. Gotuj 15 min, aż marchew zmięknie. Śmietanę hartuj w łyżce wazowej zupy i, ciągle mieszając, wlewaj ją do garnka. Zupę w razie potrzeby dopraw.