Reklama

Reklama

Pikantna zupa z dyni

Jesienią smakuje wyśmienicie. Dodatkowo rozgrzewa i wzmacnia odporność.

Składniki

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • papryka ostra
  • gęsta, kwaśna śmietana
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju razem ze startym imbirem. Gdy cebula zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż chwilę. Następnie dodaj dynię. Przypraw solą i pierzem.
Przełóż całość do garnka, zalej bulionem i zagotuj.
Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę, aby miała aksamitną konsystencję, dopraw do smaku i dodaj wedle uznania ostrą paprykę. Przełóż zupę na talerze, udekoruj śmietaną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje