Pikantna zupa z dyni
Jesienią smakuje wyśmienicie. Dodatkowo rozgrzewa i wzmacnia odporność.

Składniki
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- papryka ostra
- gęsta, kwaśna śmietana
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju razem ze startym imbirem. Gdy cebula zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż chwilę. Następnie dodaj dynię. Przypraw solą i pierzem.Przełóż całość do garnka, zalej bulionem i zagotuj.Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę, aby miała aksamitną konsystencję, dopraw do smaku i dodaj wedle uznania ostrą paprykę. Przełóż zupę na talerze, udekoruj śmietaną.