Pikantne ciasto marchewkowe
Można podawać z kiełbaskami i śmietaną.
Składniki:
- 600 g marchewki
- 150 g sera Greyerzer
- 4 jajka
- 150 g Creme fraîche
- 100 ml oliwy z oliwek
- 150 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- Pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Dodatki:
- 12 kiełbasek Merguez
- 2-3 łyżki oleju
- Pół pęczka szczypiorku
- 200 g kwaśnej śmietanki
- Tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
Marchewki obrać i utrzeć na drobnej tarce. Ser drobno zetrzeć. Jajka, crème fraiche I oliwę z oliwą ubijać za pomocą robota kuchennego przez 4 minuty. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ser i marchewkę.
Ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (26 cm) wyrównać i piec w 175 st. C przez 50-60 minut. Uwolnić z formy. Smakuje na ciepło lub zimno.
Podawać z podsmażonymi na oleju kiełbaskami, kleksem kwaśnej śmietanki. Posypać pokrojonym szczypiorkiem.