Pikantne ciasto marchewkowe

Można podawać z kiełbaskami i śmietaną.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 600 g marchewki
  • 150 g sera Greyerzer
  • 4 jajka
  • 150 g Creme fraîche
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 150 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Dodatki:

  • 12 kiełbasek Merguez
  • 2-3 łyżki oleju
  • Pół pęczka szczypiorku
  • 200 g kwaśnej śmietanki
  •  Tłuszcz i mąka do formy

 Przygotowanie:

Marchewki obrać i utrzeć na drobnej tarce. Ser drobno zetrzeć. Jajka, crème fraiche I oliwę z oliwą ubijać za pomocą robota kuchennego przez 4 minuty. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ser i marchewkę.

Ciasto nałożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (26 cm) wyrównać i piec w 175 st. C przez 50-60 minut. Uwolnić z formy. Smakuje na ciepło lub zimno.

Podawać z podsmażonymi na oleju kiełbaskami, kleksem kwaśnej śmietanki. Posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas