Różowa babka marmurkowa jak z bajki - sekret tkwi w naturze!
Chcesz upiec wyjątkowe ciasto, które zachwyci gości spektakularnym wyglądem? Oto różowa babka marmurkowa, której piękny kolor to zasługa wyłącznie naturalnych składników. Sprawdź, czym zastąpić sztuczne barwniki i jak w prosty sposób przygotować to efektowne ciasto.

Kolorowa babka bez chemii! Oto sposób na naturalnie różowe ciasto
Marzysz o pięknej, różowej babce, ale nie chcesz używać sztucznych barwników? To możliwe! Wystarczy sięgnąć po naturalne składniki, które nie tylko nadadzą wypiekowi wyjątkowy kolor, ale także wzbogacą jego smak.
Zazwyczaj przepisy na różową babkę marmurkową nakazują użycie kisielu truskawkowego, malinowego lub wiśniowego. Jeżeli jednak chcemy, by nasze ciasto było w pełni naturalne, musimy przeczytać skład i upewnić się, że w kisielu zawarty jest wyłącznie naturalny barwnik.
Nie każdy jednak o tym pamięta i zwraca na to uwagę. Dodatkowo, czasami producent podaje tylko skrót, np. E120, za którym kryje się kontrowersyjny kwas karminowy - koszenila. Na pewno nie chcesz, by w twoim domowym wypieku znalazły się przez przypadek sztuczne dodatki.
Poznaj sprawdzone sposoby na uzyskanie intensywnie różowego odcienia babki - bez grama chemii!
Naturalne barwniki do różowej babki - czym zastąpić sztuczne dodatki?
Jeśli chcesz uzyskać naturalny różowy kolor w babce marmurkowej, możesz użyć:
- Sok z buraka lub burak liofilizowany - nada ciastu intensywnie różowy kolor, podchodzący pod czerwony/bordowy
- Puree z malin lub truskawek - nadaje delikatny różowy odcień i owocowy smak
- Liofilizowane maliny, truskawki, porzeczki lub wiśnie - zmielone na puder zabarwią ciasto i dodadzą wspaniałego aromatu
- Sok z czarnej porzeczki lub wiśni - nada różowy kolor i lekką kwaskowatość.
- Hibiskus (napar lub sproszkowane kwiaty) - piękny, naturalny barwnik o różowo-czerwonym odcieniu
- Pitaja (smoczy owoc) - liofilizowana i sproszkowana lub w postaci musu, nadaje intensywnie różowy kolor.

Każdy z tych składników nadaje babce nieco inny odcień różu - od delikatnego pastelowego po intensywnie malinowy. To, ile powinnaś użyć poszczególnych barwników, zależy od tego, jak intensywny kolor chcesz uzyskać.
Eksperymentując z różnymi barwnikami i kolorami, możesz osiągnąć niezwykle imponujący efekt, jak na poniższym zdjęciu.

Przepis na naturalnie różową babkę marmurkową
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka lub śmietany
- naturalny ekstrakt waniliowy
- naturalny barwnik do wyboru
Przygotowanie:
- Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Jaja ubij z cukrem na bardzo puszysta masę, zajmie to co najmniej 5 minut.
- Dodaj olej, mleko lub śmietanę i zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników.
- Dodaj przesianą mąkę i zmiksuj tylko do połączenia składników.
- Podziel ciasto na dwie części lub więcej i do każdej dodaj wybrany naturalny barwnik.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i naprzemiennie wylewaj jasne oraz różowe ciasto, tworząc efekt marmurka.
- Piecz w temperaturze 180°C przez około 50-55 minut.
Jak zrobić różowy lukier bez sztucznych barwników?
Żeby udekorować różową babkę w naturalny sposób, możesz przygotować lukier w jednym z kilku odcieni różu.
Składniki na klasyczny lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego dla aromatu

Oto sposoby na naturalnie barwiony lukier:
- lukier buraczany: dodaj 1/2 łyżeczki soku z buraka (lub buraczanego proszku)
- lukier malinowy: zamiast wody lub soku z cytryny dodaj 1 łyżkę soku malinowego; lukier będzie miał subtelny różowy odcień i owocowy posmak
- lukier hibiskusowy: wymieszaj cukier puder z 2 łyżkami naparu z hibiskusa; uzyskasz piękny chłodny róż i lekko kwaskowy smak
- lukier truskawkowy: zmiel na proszek liofilizowane truskawki i wmieszaj do lukru
Wskazówka: Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Jeśli zbyt gęsty - odrobinę płynu.
Tym różowym lukrem możesz polać babkę, a wierzch posypać płatkami migdałów, liofilizowanymi owocami lub wiórkami kokosowymi.
Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich wyjątkowym wypiekiem, spróbuj tej różowej babki - jest nie tylko efektowna, ale i pyszna!
Spróbuj też: Nie czekam na Wielkanoc. Czarna babka ma tak niepowtarzalny smak, że robią ją regularnie