Różowa babka marmurkowa jak z bajki - sekret tkwi w naturze!

Dodając do ciasta wyłącznie naturalne składniki, możesz uzyskać oszałamiający efekt.
Dodając do ciasta wyłącznie naturalne składniki, możesz uzyskać oszałamiający efekt.123RF/PICSEL

Kolorowa babka bez chemii! Oto sposób na naturalnie różowe ciasto

Zobacz również:

    Naturalne barwniki do różowej babki - czym zastąpić sztuczne dodatki?

    • Sok z buraka lub burak liofilizowany - nada ciastu intensywnie różowy kolor, podchodzący pod czerwony/bordowy
    • Puree z malin lub truskawek - nadaje delikatny różowy odcień i owocowy smak
    • Liofilizowane maliny, truskawki, porzeczki lub wiśnie - zmielone na puder zabarwią ciasto i dodadzą wspaniałego aromatu
    • Sok z czarnej porzeczki lub wiśni - nada różowy kolor i lekką kwaskowatość.
    • Hibiskus (napar lub sproszkowane kwiaty) - piękny, naturalny barwnik o różowo-czerwonym odcieniu
    • Pitaja (smoczy owoc) - liofilizowana i sproszkowana lub w postaci musu, nadaje intensywnie różowy kolor.
    Zamiast używać sztucznych barwników, wykorzystaj naturalne - z buraka, pitai, liofilizowanych owoców czy hibiskusa.
    Zamiast używać sztucznych barwników, wykorzystaj naturalne - z buraka, pitai, liofilizowanych owoców czy hibiskusa.CanvaProINTERIA.PL
    Używając naturalnych barwników w różnych ilościach, uzyskasz oszałamiający efekt. Taka babka to będzie hit na Wielkanocnym stole!
    Używając naturalnych barwników w różnych ilościach, uzyskasz oszałamiający efekt. Taka babka to będzie hit na Wielkanocnym stole!123RF/PICSEL
    • 1,5 szklanki mąki pszennej 
    • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    • 5 jajek 
    • 3/4 szklanki cukru 
    • 3/4 szklanki oleju 
    • 1/2 szklanki mleka lub śmietany 
    • naturalny ekstrakt waniliowy 
    • naturalny barwnik do wyboru 
    1. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. 
    2. Jaja ubij z cukrem na bardzo puszysta masę, zajmie to co najmniej 5 minut. 
    3. Dodaj olej, mleko lub śmietanę i zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników. 
    4. Dodaj przesianą mąkę i zmiksuj tylko do połączenia składników. 
    5. Podziel ciasto na dwie części lub więcej i do każdej dodaj wybrany naturalny barwnik.
    6. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i naprzemiennie wylewaj jasne oraz różowe ciasto, tworząc efekt marmurka.
    7. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50-55 minut.

    Jak zrobić różowy lukier bez sztucznych barwników?

    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2-3 łyżki soku z cytryny 
    • 1 łyżka oleju
    • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego dla aromatu
    Lukier do ciasta w bajkowym kolorze możesz również zrobić z naturalnych składników.
    Lukier do ciasta w bajkowym kolorze możesz również zrobić z naturalnych składników.123RF/PICSEL
    • lukier buraczany: dodaj 1/2 łyżeczki soku z buraka (lub buraczanego proszku)
    • lukier malinowy: zamiast wody lub soku z cytryny dodaj 1 łyżkę soku malinowego; lukier będzie miał subtelny różowy odcień i owocowy posmak
    • lukier hibiskusowy: wymieszaj cukier puder z 2 łyżkami naparu z hibiskusa; uzyskasz piękny chłodny róż i lekko kwaskowy smak
    • lukier truskawkowy: zmiel na proszek liofilizowane truskawki i wmieszaj do lukru
    Anna Szymańczyk o samoakceptacji i przekuwaniu przeszkód w sukces Katarzyna ZdanowiczINTERIA.PL