Pikantne ogórki

Przygotowanie sezonowych słoików jest niezwykle proste i wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu!

Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Oczyszczone ogórki pokrój w grube plastry (2 cm) i ułóż w wyparzonych słoikach. Wodę zagotuj z cukrem i solą z dodatkiem chili i gorczycy. Na koniec dodaj ocet. Gorącą marynatą zalej ogórki, zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 30 minut w temperaturze 130 st. C. Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.



Przepis stworzył Maciej Wawryniuk, szef kuchni Kamis i ekspert programu "Kulinarnie mocni" który w ramach akcji pokazuje, jak wykorzystać sezonowe warzywa i owoce, łącząc je z odpowiednią kompozycją ziół i przypraw, by powstały przepyszne przetwory.

Chłodnik ogórkowy - idealny na latoInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas