Pikantne ogórki
Przygotowanie sezonowych słoików jest niezwykle proste i wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu!

Składniki
- 1,5 kg ogórków
- 750 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1½ łyżka soli
- 200 ml octu królewskiego np. KAMIS
- 2 łyżeczki chili np. KAMIS
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy np. KAMIS
Sposób przygotowania
Oczyszczone ogórki pokrój w grube plastry (2 cm) i ułóż w wyparzonych słoikach. Wodę zagotuj z cukrem i solą z dodatkiem chili i gorczycy. Na koniec dodaj ocet. Gorącą marynatą zalej ogórki, zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 30 minut w temperaturze 130 st. C. Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Przepis stworzył Maciej Wawryniuk, szef kuchni Kamis i ekspert programu "Kulinarnie mocni" który w ramach akcji pokazuje, jak wykorzystać sezonowe warzywa i owoce, łącząc je z odpowiednią kompozycją ziół i przypraw, by powstały przepyszne przetwory.