Reklama

Reklama

Pikantne skrzydełka z kurczaka

Pikantne skrzydełka z kurczaka do super przekąska na wieczór przed telewizorem, albo na imprezę! Można je nawet podawać jako danie główne z dodatkiem sałatek i dobrze dobranego dipu. Pikantne skrzydełka z kurczaka to dokonały wybór na każdą okazję!

Składniki

  • 10 sztuk skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka sosu chili
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka chili
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 jajka

Pikantne skrzydełka z kurczaka - przygotowanie

1. Skrzydełka dzielimy na 3 części, lotki odkładamy - nie będą nam potrzebne.

2. Pozostałe części umieszczamy w garnku z wrzącą wodą z dodatkiem sosu worcestershire, octu winnego, sosu chili i 1 łyżeczką granulowanego czosnku i gotujemy przez 5 minut.

3. W miseczce mieszamy: przyprawę do kurczaka, chili, sól, pieprz, tymianek i pozostały czosnek granulowany (1 łyżeczka), następnie całość mieszamy z mąką.

4. Za pomocą rózgi roztrzepujemy jajka i panierujemy skrzydełka w mące, jajku i ponownie w mące.

5. Smażymy na złoto w głębokim oleju lub pieczemy w piekarniku (termoobieg, 190 stopni, około 20 minut).

Reklama

Poznaj też inne przepisy: 

Kurczak z curry

Kurczak pieczony z piwem

Chrupiące skrzydełka

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje