Pikantne skrzydełka z kurczaka
Pikantne skrzydełka z kurczaka do super przekąska na wieczór przed telewizorem, albo na imprezę! Można je nawet podawać jako danie główne z dodatkiem sałatek i dobrze dobranego dipu. Pikantne skrzydełka z kurczaka to dokonały wybór na każdą okazję!

Składniki
- 10 sztuk skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka sosu chili
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka chili
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 jajka
Pikantne skrzydełka z kurczaka - przygotowanie
1. Skrzydełka dzielimy na 3 części, lotki odkładamy - nie będą nam potrzebne.
2. Pozostałe części umieszczamy w garnku z wrzącą wodą z dodatkiem sosu worcestershire, octu winnego, sosu chili i 1 łyżeczką granulowanego czosnku i gotujemy przez 5 minut.
3. W miseczce mieszamy: przyprawę do kurczaka, chili, sól, pieprz, tymianek i pozostały czosnek granulowany (1 łyżeczka), następnie całość mieszamy z mąką.
4. Za pomocą rózgi roztrzepujemy jajka i panierujemy skrzydełka w mące, jajku i ponownie w mące.
5. Smażymy na złoto w głębokim oleju lub pieczemy w piekarniku (termoobieg, 190 stopni, około 20 minut).
Poznaj też inne przepisy:
Zobacz również: