Pikantne smarowidła do kanapek
Szybkie i tanie przepisy na pyszne pasty do kanapek. Koniecznie wypróbuj!
Orzechowy twarożek na ostro
Do malaksera wrzuć 10 dag orzechów włoskich. Dodaj 25 dag chudego twarogu i 2–3 łyżki jogurtu naturalne go. Zmiksuj. Posól. Przypraw na pikantnie ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz mielonym imbirem.
Cytrynowa pasta z tuńczyka
Puszkę tuńczyka osącz z zalewy, rybę rozdrobnij widelcem. Jabłko obierz, oczyść, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę soku z cytryny i 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej. Przypraw solą i pieprzem cytrynowym. Dokładnie wymieszaj.
Pasztecik z awokado
Awokado rozetnij, wyjmij pestkę. Miąższ oddziel od skórki. Skrop go sokiem z cytryny. Wrzuć do malaksera. Dodaj jajko ugotowane na twardo, łyżkę ostrej musztardy oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Przypraw solą oraz pieprzem. Zmiksuj.
Mus fasolowy z czosnkiem
Puszkę fasoli osącz z zalewy. Ziarna przełóż do salaterki. Dodaj 1–2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku oraz po łyżce majonezu i oliwy. Zmiksuj na gładki mus. Przypraw go do smaku solą, pieprzem i chili.