Pikantne spaghetti putanesca
Dla tych, którzy lubią zdecydowane smaki.
Składniki:
- 500 g spaghetti
- 80 ml oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 8 anchois
- 1/3 szklanki kaparów
- 1/2 szklanki oliwek
- natka
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- parmezan
- chilli w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu.
2. Rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i anchois. Chwilę smaż, aż fileciki się rozpadną. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i sporą szczyptą chilli. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 7 minut.
3. Wrzuć do sosu ugotowany makaron, kapary i czarne oliwki. Dobrze wymieszaj, jeszcze przez minutę zostaw na ogniu, a następnie przełóż na głębokie talerze. Posyp drobno posiekaną natką i startym parmezanem.