Pikantne spaghetti putanesca

Dla tych, którzy lubią zdecydowane smaki.

Spaghetti
Spaghetti123RF/PICSEL

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • 80 ml oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 anchois
  • 1/3 szklanki  kaparów
  • 1/2 szklanki  oliwek
  • natka
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • parmezan
  • chilli  w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu.

2. Rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i anchois. Chwilę smaż, aż fileciki się rozpadną. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i sporą szczyptą chilli. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 7 minut.

3. Wrzuć do sosu ugotowany makaron, kapary i czarne oliwki. Dobrze wymieszaj, jeszcze przez minutę zostaw na ogniu, a następnie przełóż na głębokie talerze. Posyp drobno posiekaną natką i startym parmezanem.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas