Pikantne udka

Duszone w aromatycznym sosie.

Genialne danie
Genialne danie123RF/PICSEL

Przygotowanie

Cebule obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Papryki rozkroić, pozbawić pestek, miąższ pokroić na kawałeczki. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i zdjąć skórkę. Miąższ oczyścić z pestek, pokroić w grubą kostkę. Oregano opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i paprykę, smażyć ok. 5 minut. Pod koniec oprószyć pieprzem, solą i słodką papryką. Dołożyć pomidory, czosnek oraz posiekane oregano. Razem dusić 20 minut na średnim płomieniu.

Udka opłukać, osuszyć. Zrumienić na pozostałym oleju. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i papryką. Włożyć do warzywnego sosu. Wlać wino. Dusić 40 minut. Pod koniec ponownie przyprawić do smaku. Przed podaniem danie udekorować.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas