Pikantne, zielone curry z kurczakiem
Pikantne danie, którego smak równoważy łagodne mleczko kokosowe. Szybkie w przygotowaniu!
Składniki na 2-3 porcje: 0,5 kg piersi z kurczaka, 25 dag pieczarek, 3 łyżki zielonej pasty curry, 250 ml mleczka kokosowego, 1 mała cukinia, łyżka startego imbiru, garść świeżej bazylii, sól, ryż: basmati lub jaśminowy.
Przygotowanie: Mleczko kokosowe podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku z łyżką pasty curry i imbiru - aż się zagotuje. Następnie wrzucamy do rondelka pokrojonego kurczaka. Solimy i dusimy około 10 minut. Obieramy i kroimy pieczarki oraz cukinie, które dodajemy do kurczaka. Pozostawiamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez około 5-7 minut. Dekorujemy bazylią. Podajemy z ryżem.
Malwina Zaborowska
Więcej przepisów Malwiny Zaborowskiej