Pikantny gulasz wieprzowy
Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej wody.
Składniki na 4 porcje:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 60 dag pieczonej wieprzowiny
- 2 cebule
- 70 dag małych młodych ziemniaków
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 300 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej wody. Ugotuj je w posolonej wodzie. Odcedź, poprzekrawaj na połówki i trzymaj w cieple. Cebule obierz, grubo posiekaj. Kapustę oczyść, wytnij głąb, poszatkuj. Pieczeń wieprzową pokrój w większą kostkę. Paprykę umyj, wytrzyj. Rozetnij na pół, oczyść z pestek i pokrój miąższ w kostkę.2. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj paprykę i mięso, smaż 5 min. Dołóż kapustę, wlej gorący bulion. Przypraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj Pikantny gulasz wieprzowy z koncentratem. Garnek przykryj pokrywką i duś bigosik 15 min. Pomidory sparz, obierz, oczyść z pestek. Pokrój w kostkę i dodaj do kapusty 5 min przed końcem duszenia. Natkę opłucz, osusz. Jedną gałązkę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Kapustę zagęść mąką rozmieszaną w 1/3 szkl. zimnej wody. Wymieszaj z ziemniakami i natką. Udekoruj.