Reklama

Reklama

Pikantny gulasz wieprzowy

Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej wody.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 60 dag pieczonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 70 dag małych młodych ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka

Reklama

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej wody. Ugotuj je w posolonej wodzie. Odcedź, poprzekrawaj na połówki i trzymaj w cieple. Cebule obierz, grubo posiekaj. Kapustę oczyść, wytnij głąb, poszatkuj. Pieczeń wieprzową pokrój w większą kostkę. Paprykę umyj, wytrzyj. Rozetnij na pół, oczyść z pestek i pokrój miąższ w kostkę.2. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj paprykę i mięso, smaż 5 min. Dołóż kapustę, wlej gorący bulion. Przypraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj Pikantny gulasz wieprzowy z koncentratem. Garnek przykryj pokrywką i duś bigosik 15 min. Pomidory sparz, obierz, oczyść z pestek. Pokrój w kostkę i dodaj do kapusty 5 min przed końcem duszenia. Natkę opłucz, osusz. Jedną gałązkę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Kapustę zagęść mąką rozmieszaną w 1/3 szkl. zimnej wody. Wymieszaj z ziemniakami i natką. Udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje