Pizza bez mąki i drożdży – łatwa, niedroga, smakowita
Wprawdzie ten pyszny placek raczej nie może się znudzić, ale warto spróbować, jak smakują jego inne wersje - pełne witamin i bez pustych kalorii.

Pizza na cienkim cieście kalafiorowym
Składniki
- 1 kalafior
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 szkl. przecieru pomidorowego
- 3 pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- po 10 dag płatków z migdałów i parmezanu
- 1 jajko
- sól, pieprz
- zioła do dań włoskich
- natka
Sposób przygotowania:
1. Kalafior oczyść, dokładnie umyj, podziel na różyczki. Zmiksuj je w malakserze razem z migdałami. Przesyp do miseczki.
2. Do rozdrobnionych składników wbij jajko. Wsyp starty parmezan oraz zioła do dań włoskich. Przypraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Z ciasta uformuj okrągły placek na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz go 15 minut w 200 st.
3. Pomidory umyj, wytrzyj. Mozzarellę osącz z zalewy. Ser oraz pomidory pokrój w grubsze plasterki.
4. Tuńczyka osącz. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj. Połącz z przecierem. Przypraw solą, pieprzem oraz ziołami. Placek posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż rybą, mozzarellą i pomidorami. Posyp listkami natki. Piecz przez 10 minut w 200 st. Udekoruj.
Dobre rady kucharza
Zamiast mozzarelli możesz dodać fetę. Pizza będzie miała wtedy bardziej wyrazisty smak.
Nie wyrzucaj głąba kalafiora. Dodaj do niego 3-4 ziemniaki. Zalej 5 szklankami bulionu warzywnego. Ugotuj, zmiksuj, przypraw. Kremowa zupa dla 4 osób gotowa!
Natka zachowa świeżość przez kilka dni, jeśli będziesz ją przechowywać w lodówce w zamykanym pojemniku - przy czym i zioła, i pojemnik muszą być całkowicie suche.
Pizza makaronowa na pikantnie

Składniki
- 40 dag makaronu spaghetti
- 20 dag żółtego sera
- 15 dag cienkiej kiełbasy
- 4 jajka
- 10 dag pieczarek
- 5 małych pomidorków
- 1 szkl. ostrego keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- suszone oregano i tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj 6-8 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i osącz. W tym czasie pokrój w plasterki: kiełbasę, pieczarki oraz pomidory. Żółty ser zetrzyj.
2. Makaron odcedź. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z makaronem. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ziołami. Jajka połącz z serem.
3. Blachę wyłóż pergaminem. Uformuj na niej makaronowy placek. Posmaruj go keczupem, polej sosem z jajek i sera. Na tym rozłóż plasterki wędliny, pomidorów oraz pieczarek. Piecz przez 25 minut w 190 st. Udekoruj.
Dobre rady kucharza
Czosnek przechowuj w suchym i przewiewnym miejscu. Nie chowaj go do lodówki, bo w niskich temperaturach gorzknieje.
Zbyt miękkie pomidory znów będą jędrne, jeśli zanurzysz je na 5 minut w lodowatej wodzie. Potem łatwiej też je pokroisz.
Pizza na spodzie z polenty

Składniki
- 1 szkl. kaszki kukurydzianej
- 1 średni bakłażan
- 3 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 1 kulka mozzarelli
- 2 szalotki
- 3 łyżki masła
- 5 dag parmezanu
- suszona bazylia
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj 1 litr wody. Dodaj 1 łyżeczkę soli. Wsyp kaszkę, mieszając, gotuj do zgęstnienia. Kaszkę połącz masłem i startym parmezanem, dobrze wymieszaj.
2. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Uformuj okrągły placek z wysokim brzegiem. Odstaw na 2 godz. do wystudzenia.
3. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Resztę warzyw oczyść, umyj, pokrój na średnie kawałki. Wszystkie warzywa podsmaż na oliwie (1-2 łyżki). Przypraw solą, pieprzem i bazylią. Mozzarellę zetrzyj, posyp nią spód. Obłóż go warzywami. Piecz przez 15 minut w 200 st.
Dobre rady kucharza
Mozzarellę wyjmij z lodówki ok. 2 godziny przed pieczeniem pizzy. Dzięki temu będzie elastyczna i delikatna w smaku. Łatwiej też zetrzesz ser na tarce.
Placek z polenty (przygotowanej bez dodatku parmezanu) możesz serwować na słodko. Jako dodatki podawaj wówczas konfiturę albo miód.