Reklama

Reklama

Pizza bez mąki i drożdży – łatwa, niedroga, smakowita

Wprawdzie ten pyszny placek raczej nie może się znudzić, ale warto spróbować, jak smakują jego inne wersje - pełne witamin i bez pustych kalorii.

Pizza na cienkim cieście kalafiorowym

Czas przyrządzenia: 20 min + pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego
  • 3 pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • po 10 dag płatków z migdałów i parmezanu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • zioła do dań włoskich
  • natka

Sposób przygotowania:

1. Kalafior oczyść, dokładnie umyj, podziel na różyczki. Zmiksuj je w malakserze razem z migdałami. Przesyp do miseczki.

Reklama

2. Do rozdrobnionych składników wbij jajko. Wsyp starty parmezan oraz zioła do dań włoskich. Przypraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Z ciasta uformuj okrągły placek na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz go 15 minut w 200 st.

3. Pomidory umyj, wytrzyj. Mozzarellę osącz z zalewy. Ser oraz pomidory pokrój w grubsze plasterki.

4. Tuńczyka osącz. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj. Połącz z przecierem. Przypraw solą, pieprzem oraz ziołami. Placek posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż rybą, mozzarellą i pomidorami. Posyp listkami natki. Piecz przez 10 minut w 200 st. Udekoruj. 

Dobre rady kucharza

Zamiast mozzarelli możesz dodać fetę. Pizza będzie miała wtedy bardziej wyrazisty smak.

Nie wyrzucaj głąba kalafiora. Dodaj do niego 3-4 ziemniaki. Zalej 5 szklankami bulionu warzywnego. Ugotuj, zmiksuj, przypraw. Kremowa zupa dla 4 osób gotowa!

Natka zachowa świeżość przez kilka dni, jeśli będziesz ją przechowywać w lodówce w zamykanym pojemniku - przy czym i zioła, i pojemnik muszą być całkowicie suche.

Dowiedz się więcej na temat: pizza | Pizza domowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje