Pizza Calzone

Jak z włoskiej pizzeri.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 21 g drożdży
  • 400 g mąki
  • Sól
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g kolorowej papryki
  • 150 g sera mozzarella
  • Gałązka rozmarynu
  • Natka pietruszki
  • 250 g mieszanego mięsa mielonego
  • Pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml soku pomidorowego

Przygotowanie:

Drożdże zmieszać z 200 ml letniej wody. Dodać mąkę i łyżeczkę soli oraz 4 łyżki oliwy. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Cebulę, paprykę mozzarellę pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść. 2 łyżki oliwy rozgrzać, przesmażyć czosnek i cebulę. Dodać mięso mielone, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać paprykę i przecier pomidorowy, smażyć 5 minut. Wlać sok pomidorowy. Dodać zioła i mozzarellę.

Ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm. Na połowę nałożyć farsz. Brzegi ciasta zwilżyć i skleić. Calzone ułożyć na wyłożonej papierem blasze i odstawić jeszcze na 15 minut. Dekorować ziołami. Lekko skropić wodą. Piec w 200 st. Przez ok. 20 minut.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas