Pizza na warzywnym spodzie
Zdrowa wersja pizzy. Pyszna!
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na sitko, posól i odstaw na 20 minut.
2. W tym czasie przygotuj sos. Bazylię opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek, połowę posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem. Duś, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj go z posiekaną bazylią
3. Cukinię dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj grubo startą mozzarellę, otręby i przyprawy do smaku. Wszystko razem zagnieć.
4. Spód dużej tortownicy albo blachę wyłóż pergaminem i wylep ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 st. i piecz ok. 25 minut, aż spód się zezłoci.
5. Na upieczony spód wyłóż sos pomidorowy, na nim rozłóż pokrojone pomidorki. Piecz 15 min w 200 st. Pizzę posyp startym żółtym serem typu parmezan oraz listkami bazylii. Od razu podawaj.