Pizza na warzywnym spodzie

Zdrowa wersja pizzy. Pyszna!

Pizza warzywna
Pizza warzywna123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na sitko, posól i odstaw na 20 minut. 

2. W tym czasie przygotuj sos. Bazylię opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek, połowę posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem. Duś, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj go z posiekaną bazylią 

3. Cukinię dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj grubo startą mozzarellę, otręby i przyprawy do smaku. Wszystko razem zagnieć. 

4. Spód dużej tortownicy albo blachę wyłóż pergaminem i wylep ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 st. i piecz ok. 25 minut, aż spód się zezłoci. 

5. Na upieczony spód wyłóż sos pomidorowy, na nim rozłóż pokrojone pomidorki. Piecz 15 min w 200 st. Pizzę posyp startym żółtym serem typu parmezan oraz listkami bazylii. Od razu podawaj.

Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas