Pizza na warzywnym spodzie

Zdrowa wersja pizzy. Pyszna!

Składniki dla: 2 osób

Składniki - spód

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 2 kulki mozzarelli
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • przyprawy: bazylia, oregano, papryka ostra i słodka, pieprz, sól

Składniki - wierch

  • 1 pęczek bazylii
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki drobno starego sera typu parmezan

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na sitko, posól i odstaw na 20 minut. 

2. W tym czasie przygotuj sos. Bazylię opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek, połowę posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem. Duś, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj go z posiekaną bazylią 

3. Cukinię dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj grubo startą mozzarellę, otręby i przyprawy do smaku. Wszystko razem zagnieć. 

4. Spód dużej tortownicy albo blachę wyłóż pergaminem i wylep ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 st. i piecz ok. 25 minut, aż spód się zezłoci. 

5. Na upieczony spód wyłóż sos pomidorowy, na nim rozłóż pokrojone pomidorki. Piecz 15 min w 200 st. Pizzę posyp startym żółtym serem typu parmezan oraz listkami bazylii. Od razu podawaj.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje