Pizza na warzywnym spodzie
Zdrowa wersja pizzy. Pyszna!

Składniki
- spód
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 2 kulki mozzarelli
- 4 łyżki otrębów pszennych
- przyprawy: bazylia, oregano, papryka ostra i słodka, pieprz, sól
- wierch
- 1 pęczek bazylii
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki drobno starego sera typu parmezan
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na sitko, posól i odstaw na 20 minut. 2. W tym czasie przygotuj sos. Bazylię opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek, połowę posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem. Duś, aż sos zgęstnieje. Wymieszaj go z posiekaną bazylią 3. Cukinię dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj grubo startą mozzarellę, otręby i przyprawy do smaku. Wszystko razem zagnieć. 4. Spód dużej tortownicy albo blachę wyłóż pergaminem i wylep ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 st. i piecz ok. 25 minut, aż spód się zezłoci. 5. Na upieczony spód wyłóż sos pomidorowy, na nim rozłóż pokrojone pomidorki. Piecz 15 min w 200 st. Pizzę posyp startym żółtym serem typu parmezan oraz listkami bazylii. Od razu podawaj.