Pizza puszysta
Z kuchni włoskiej.
- 1/2 szklanki mąki,
- 1 dag drożdży,
- 1/2 szklanki ciepłej, przegot. wody,
- 3 łyżki oleju,
- 1/4 łyżeczki soli,
- po 30 dag wędliny i żółtego sera,
- 3 duże cebule, papryka, olej,
- przyprawa do pizzy, keczup
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie, wlać do mąki. Dodać olej i sól, zagnieść na gładką masę. Zostawić do wyrośnięcia. Drobno posiekać cebulę, wędlinę i paprykę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Cebulę zeszklić na oleju, dodać szynkę i paprykę, poddusić razem kilka minut. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość podwójnie, zagnieść je, po czym rozwałkować. Ułożyć w natłuszczonej tortownicy i uformować wyższy brzeg. Posmarować ciasto olejem, ponakłuwać widelcem, posmarować keczupem i ułożyć na nim uduszone składniki. Posypać przyprawą i serem. Piec ok 40 min. Czas przygotowania 35 minut