Pizza stromboli
Pizza Stromboli to zawinięta na kształt rolady pizza, z której wypływa roztopiony ser. Dobrze smakuje na zimno, ale jeszcze lepiej na ciepło i jest prosta w przygotowaniu!

Składniki
- ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 3 łyżki oleju
- nadzienie
- 20 dag tartego sera mozzarella
- pół słoiczka oliwek
- 20 dag suchej kiełbasy
- 3/5 szklanki ketchupu
- 1 żółtko do posmarowania
- ulubione zioła
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozpuść w 2/3 szklanki ciepłej wody. Dodaj olej, sól i wymieszaj. Następnie wsyp przesianą mąkę i wyrabiaj jednolite ciasto. Przełóż do miski wysypanej mąką, posmaruj z wierzchu olejem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. 2. Rozwałkuj na prostokąt 30 x 40 cm. Posmaruj ketchupem. Rozłóż tarty ser, kiełbasę i oliwki. Zwiń ciasto w rulon. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by połączenie w cieście znalazło się od spodu. Natnij z wierzchu w kilku miejscach. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem, omijając nacięcia. Posyp ulubionymi ziołami. Piecz około 40 minut w temp. 200°C.
Smacznego!