Reklama

Reklama

Pizza stromboli

Coś dla miłośników pizzy i zapiekanek!

Składniki - ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 3 łyżki oleju

Składniki - nadzienie

  • 20 dag tartego sera mozzarella
  • pół słoiczka oliwek
  • 20 dag suchej kiełbasy
  • 3/5 szklanki ketchupu
  • 1 żółtko do posmarowania
  • ulubione zioła

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozpuść w 2/3 szklanki ciepłej wody. Dodaj olej, sól i wymieszaj. Następnie wsyp przesianą mąkę i wyrabiaj jednolite ciasto. Przełóż do miski wysypanej mąką, posmaruj z wierzchu olejem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. 

2. Rozwałkuj na prostokąt 30 x 40 cm. Posmaruj ketchupem. Rozłóż tarty ser, kiełbasę i oliwki. Zwiń ciasto w rulon. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by połączenie w cieście znalazło się od spodu. Natnij z wierzchu w kilku miejscach. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem, omijając nacięcia. Posyp ulubionymi ziołami. Piecz około 40 minut w temp. 200°C. 

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje