Pizza z kurkami i sosem śmietanowym

Kruki to najbardziej wartościowe grzyby: dostarczają mnóstwa witamin, usprawniają pracę wątroby i poprawiają wzrok. A jak smakują!

Pizza z kurkami
Pizza z kurkami123RF/PICSEL

Crème fraîche przygotuj dzień wcześniej: śmietanę wymieszaj z maślanką, przelej do szklanego słoika, zamknij go, wstrząśnij i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i zeszklij szalotkę. Dodaj kurki i smaż przez kolejne kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: crème fraîche wymieszaj z natką, szczypiorkiem, koperkiem i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Rozmroź ciasto. Jeśli używasz mniejszych foremek, jak do tarty lub babki, podziel je na dwie części, rozwałkuj. Przełóż placki do form, pokrusz na nie ser, rozprowadź na każdym połowę sosu i farszu kurkowego. Piecz ok. 15 minut, aż boki i spód będą lekko zrumienione.

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Interia.tv
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas