Niepokojące wyniki badań. Przebadali skyry znanych marek w Polsce
W niektórych skyrach truskawkowych popularnych marek znajdują się pestycydy, w tym szkodliwy chloran – informuje Fundacja Pro-Test, która zleciła badania laboratoryjne wspomnianych produktów. Dlaczego taki związek znalazł się w białkowej przekąsce?

Niepokojące wyniki badań skyrów
Badania skyrów truskawkowych na zawartość szkodliwych substancji przeprowadził na zlecenie niezależnej organizacji konsumenckiej, Fundacji Pro-Test, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa - Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.
Jak informuje Pro-Test: “Eksperci sprawdzili zawartość 421 pestycydów w czterech skyrach truskawkowych. (…) badacze wykryli pozostałości związku, który w ogóle nie powinien znajdować się w żywności - chloranu. Chloran znajdował się w dwóch badanych skyrach marek: Fruvita (w ilości 0,014 mg/kg) i Piątnica (0,021 mg/kg)”.
Chloran może powodować potencjalne poważne skutki zdrowotne, m.in. zaburzając funkcjonowanie tarczycy z powodu hamowania wychwytu jodu. Jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci. Z tego powodu UE ustaliła normę chloranu dla żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci na poziomie 0,01 mg/kg. Niestety, oba wspomniane skyry ją przekraczają - wyjaśnia Fundacja Pro-Test.
Skąd taki związek w popularnej przekąsce białkowej w postaci skyru? Chloran w skyrach pochodzi najprawdopodobniej ze środków służących do czyszczenia i dezynfekcji linii produkcyjnych. Może też pochodzić z jeszcze wcześniejszego etapu produkcji - z owoców, które były myte chlorowaną wodą, a następnie trafiły do skyru - twierdzą eksperci z Pro-Test.

Który skyr ma najwięcej toksycznego chloranu?
Fundacja Pro-Test poddała badaniom cztery skyry, różnych marek: Bakoma skyr malina-truskawka, Pilos skyr w stylu islandzkim truskawka, Fruvita jogurt typu islandzkiego skyr truskawka, Piątnica skyr jogurt typu islandzkiego z truskawkami.
W teście, zdaniem Fundacji Pro-Test, najlepiej wypadł skyr Bakomy, bowiem nie wykryto w nim szkodliwych substancji. “Laboratorium nie wykryło w nim ani chloranu, ani innych pozostałości pestycydów” - przekonuje Pro-Test.
Drugie miejsce w rankingu zajął skyr Pilos marki własnej Lidla. Niestety w tym produkcie znajdował się kwas fosfonowy pochodzący z pestycydów stosowanych do ochrony roślin przed chorobami grzybowymi. “W badanym skyrze kwasu fosfonowego było 0,20 mg/kg. Jest to stosunkowo mało toksyczna substancja. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) kwasu fosfonowego wynosi 2,25 mg na każdy kilogram masy ciała na dzień” - czytamy na pro-test.pl.
Na trzecim miejscu uplasował się skyr Fruvita, marki własnej sieci sklepów Biedronka. “Laboratorium wykryło w nim chloran - stąd obniżona ocena za zawartość szkodliwych substancji. Ilość chloranu we Fruvicie wynosi 0,014 mg/kg. A jaka jest dopuszczalna norma? Nie ma ustalonej górnej bezpiecznej granicy dla chloranu w skyrach. Jest za to norma dla żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci, która wynosi 0,01 mg/kg” - wyjaśniają przedstawiciele Pro-Test.
We wspomnianym teście najgorzej wypadł skyr Piątnicy, bowiem charakteryzował się najwyższą zawartość szkodliwego chloranu. Laboratorium wykryło w nim 0,021 mg/kg tej toksycznej substancji. To ponad dwa razy więcej niż ilość dozwolona w żywności dla niemowląt i małych dzieci.