Reklama

Reklama

Pizza z patelni z salami

Nie musisz iść do pizzerii!

  Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół opakowania suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g zielonej konserwowej papryki
  • 150 g salami
  • 125 g sera mozzarella
  • 100 g sera gouda
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 2 łyżeczki rozmarynu

Reklama

Przygotowanie:

 

Mąkę, cukier, sól i drożdże umieścić w misce i wymieszać. Dolać 300-325 ml letniej wody i oliwę, wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 1,5 h pod przykryciem.

Paprykę osączyć, pokroić w plasterki, salami pokroić w plasterki, mozzarellę w kostkę. Ser Gouda zetrzeć. Żaroodporną patelnię (26-28 cm) natłuścić. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną umieścić na patelni i docisnąć do dna tak, aby powstał placek, posmarować połowa sosu, nałożyć po połowie wszystkich składników, posypać rozmarynem. Najpierw trzymać na średnim ogniu przez ok. 2 minuty, a następnie wstawić do rozgrzanego do 250 st. C piekarnika na 10 minut. W taki sam sposób przygotować następną pizzę.

Dowiedz się więcej na temat: Pizza z patelni

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje