Placek czekoladowo-migdałowy
Najlepiej, gdy wiśnie są świeże. W jesieni jednak możesz skorzystać z tych zamrożonych.
Wiśnie myjemy, suszymy, drylujemy i przekładamy na sitko, by odsączyć z nadmiaru soku.
Czekoladę i migdały drobno siekamy. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do malaksera przekładamy utarte żółtka z masłem, dodajemy posiekaną czekoladę i migdały, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum i wyrabiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
Stopniowo dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą prostokątnej blachy. Na wierzch wykładamy wiśnie i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy 35-45 minut w 180ºC. Ostudzony placek wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.