Placek jagodowy

Sezon owocowy w pełni. Wykorzystaj ten czas i zrób pyszny placek z jagodami.

Przepyszne!
Przepyszne! 123RF/PICSEL

Zrobić kruszonkę z 12,5 dag roztopionego i przestudzonego masła, 17,5 dag mąki pszennej, migdałów, szczypty soli oraz brązowego cukru. Wstawić do lodówki. Resztę masła utrzeć ze szczyptą soli, rdzeniem wanilii, białym cukrem i cukrem wanilinowym.

Kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać pozostałą mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wlać mleko. Dobrze wymieszać mikserem.

Na spodzie natłuszczonej blachy (32x39 cm) rozsmarować ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Po 10 minutach pieczenia placek posypać jagodami (albo jeżynami, borówkami) i migdałową kruszonką. Piec jeszcze 35-40 minut. 

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas