Placek migdałowy

Poziomki i maliny opłucz, dobrze osusz.

Placek migdałowy
Placek migdałowyPicsel123RF/PICSEL

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 6 łyżek gazowanej lemoniady
  • 30 dag poziomek
  • 20 dag malin
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Poziomki i maliny opłucz, dobrze osusz. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa zrobi się puszysta i jasnokremowa, domieszaj pojedynczo dodawane jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mielonymi migdałami. Porcjami wsyp do ranej masy. Dolej lemoniadę, wymieszaj mikserem.

2. Ciasto rozsmaruj na spodzie formy wyłożonej pergaminem. Owoce równomiernie rozłóż na cieście. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas