Placek migdałowy
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia.
Składniki na 8 porcji:
- 1 kg malin
- 50 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag masła
- 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 10 dag cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 op. budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 dag cukru
- trochę cukru pudru do posypania upieczonego placka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na kawałki, cukier puder i cukier waniliowy. Wbij jajka i wlej kwaśną śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki.
2. Maliny opłucz na sitku, osącz. Odłóż ok. 20 dag owoców, resztę wsyp do garnka. Podlej je wodą. Dosyp cukier, gotuj ok. 5 minut. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/3 szklanki wody. Wlej do owoców w garnku. Masę gotuj dalej, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć.
3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2 placki. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Na środku każdego rozsmaruj masę malinową. Brzegi zawiń do środka. Placki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 40 minut. Odstaw do wystudzenia. Przed podaniem posyp odłożonymi wcześniej malinami i oprósz cukrem pudrem.