Placek morelowy z pestkami dyni
Delikatna słodycz z morelami
Sposób przygotowania
1. Pestki dyni zmiksuj w malakserze. Masło utrzyj z 1 szkl. cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa,kolejno domieszaj do niej jajka. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlej 1/2 szkl. wody mineralnej i dobrze wymieszaj. Ciasto rozdziel. Jedną część połącz z pestkami dyni oraz pozostałymi 2 łyżkami wody. Blachę posmaruj tłuszczem.Nałóż na przemian obydwa ciasta. Lekko przemieszaj je widelcem. Piecz 40 minut w 175 st. Wystudź.
2. Żelatynę namocz w 1/4 szkl. wody, rozpuść, podgrzewając.Jogurt utrzyj z 1 łyżką cukru. Śmietanę ubij na sztywno połącz z jogurtem.Do masy ostrożnie domieszaj żelatynę. Krem rozsmaruj na placku i wstaw do lodówki do stężenia.
3. Galaretkę rozpuść w 2/3 szkl. gorącej wody, wystudź. Morele zmiksuj razem z zalewą na gładko. Mus morelowy połącz z galaretką.Kiedy masa zacznie tężeć,zrób z niej na wierzchu ciasta szerokie dekoracyjne paski.