Placek orzechowy
Wykorzystaj nasz przepis i zrób orzechowe ciasto. Smakuje doskonale!

Składniki na 24 porcje:
Na ciasto:
- 4 dag drożdży
- 6 dag cukru pudru
- 50 dag mąki
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- sól
- 7 dag masła
Krem orzechowy:
- 15 dag masła
- 10 dag drobnego cukru
- 15 dag startych orzechów laskowych
- 10 dag uprażonych na patelni płatków owsianych
- 250 ml śmietany kremówki
- 10 dag marmolady z moreli
- 40 dag agrestu
- 2 torebki jasnej galaretki
- 250 ml śmietany kremówki
- czekolada i agrest do udekorowania ciasta
Przygotowanie:
1. Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 4 łyżek mleka przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać zaczyn, jajko, roztopione masło i szczyptę soli. Dolewać pozostałe mleko i zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut, by wyrosło. Ciasto rozwałkować na placek, przenieść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Odstawić na kolejne 30 minut.
2. Masło rozpuścić. Dodać cukier, orzechy i płatki. Zalać śmietaną i gotować przez 5 minut. Blachę wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temp. 180 st. C. Następnie rozsmarować na spodzie ciepły krem i dopiekać 10 minut w temp. 160 stopni C.
3. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż, by powstały dwa placki. Dolną część ciasta położyć z powrotem na blasze i posmarować marmoladą. Rozłożyć na niej agrest i zalać galaretką przygotowaną według instrukcji na opakowaniu. Wstawić do lodówki do stężenia.
4. Śmietanę ubić i rozsmarować na stężałej galaretce. Przykryć górną częścią placka. Udekorować agrestem i czekoladą.