Reklama

Reklama

Placek orzechowy

Wykorzystaj nasz przepis i zrób orzechowe ciasto. Smakuje doskonale!

Składniki na 24 porcje:


Reklama

Na ciasto:


  • 4 dag drożdży
  • 6 dag cukru pudru
  • 50 dag mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • 7 dag masła


Krem orzechowy:


  • 15 dag masła
  • 10 dag drobnego cukru
  • 15 dag startych orzechów laskowych
  • 10 dag uprażonych na patelni płatków owsianych
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 10 dag marmolady z moreli
  • 40 dag agrestu
  • 2 torebki jasnej galaretki
  • 250 ml śmietany kremówki
  • czekolada i agrest do udekorowania ciasta


Przygotowanie:

1. Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 4 łyżek mleka przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać zaczyn, jajko, roztopione masło i szczyptę soli. Dolewać pozostałe mleko i zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut, by wyrosło. Ciasto rozwałkować na placek, przenieść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Odstawić na kolejne 30 minut.

2. Masło rozpuścić. Dodać cukier, orzechy i płatki. Zalać śmietaną i gotować przez 5 minut. Blachę wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temp. 180 st. C. Następnie rozsmarować na spodzie ciepły krem i dopiekać 10 minut w temp. 160 stopni C.

3. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż, by powstały dwa placki. Dolną część ciasta położyć z powrotem na blasze i posmarować marmoladą. Rozłożyć na niej agrest i zalać galaretką przygotowaną według instrukcji na opakowaniu. Wstawić do lodówki do stężenia.

4. Śmietanę ubić i rozsmarować na stężałej galaretce. Przykryć górną częścią placka. Udekorować agrestem i czekoladą.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje