Reklama

Reklama

Placek w dżemową kratkę

Szybki i łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • porcja ciasta francuskiego
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag zimnego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 dag konfitury wiśniowej lub jagodowej

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie rozwałkuj. Formę do ciasta posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim ciasto. Posmaruj je warstwą konfitury.

Reklama

2. Przesianą mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka, zagnieć ciasto. Schłodź je. Rozwałkuj, pokrój na paski. Ułóż na cieście, tworząc kratkę, piecz 30 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje