Placek winogronowy

Składniki:
Ciasto : - 0,5 kg mąki, - 18 dag margaryny, - 1/2 szkl. cukru, - 1 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 kubeczki kwaśnej śmietany, - 1 jajko, - 1,2 kg mieszanych winogron Kruszonka: - 4 łyżki mąki, - 3 łyżki cukru, - 35 g margaryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem, dodać resztę składników, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na min. 1 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem. Podpiec na złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć, przekroić i usunąć pestki. Przygotowane owoce wyłożyć na podpieczone ciasto. Przygotować kruszonkę: mąkę zagnieść z masłem i cukrem, rozkruszyć na winogrona. Piec dalej ok. 35 min. Czas przygotowania 2 h 30 min. Przepis na 12 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!