Placek winogronowy

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Ciasto : - 0,5 kg mąki,
- 18 dag margaryny,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kubeczki kwaśnej śmietany,
- 1 jajko,
- 1,2 kg mieszanych winogron Kruszonka: - 4 łyżki mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 35 g margaryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem, dodać resztę składników, szybko zagnieść i włożyć do lodówki na min. 1 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem. Podpiec na złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć, przekroić i usunąć pestki. Przygotowane owoce wyłożyć na podpieczone ciasto. Przygotować kruszonkę: mąkę zagnieść z masłem i cukrem, rozkruszyć na winogrona. Piec dalej ok. 35 min. Czas przygotowania 2 h 30 min. Przepis na 12 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas