Placek z bitą śmietaną
Pyszne cytrynowe ciasto.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 15 dag mąki
- 2 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml oleju
- 15 dag cukru
Krem:
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2,5 dag gorzkiej czekolady
- bułka tarta
- masło
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek. Cytryny sparz. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do roztrzepanych żółtek wlej olej oraz sok z cytryny i zmiksuj, aby powstała jednolita masa. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami syp do masy razem ze skórką z cytryny. Miksuj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą.
2. Białka ubij na sztywno. Wsyp cukier i ubijaj do chwili, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Delikatnie połącz z ciastem. Tortownicę posmaruj masłem, posyp bułką tartą. Następnie wlej ciasto i dokładnie wyrównaj wierzch. Piecz ciasto 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C. Wyjmij z formy i ostudź. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny (możesz wsypać trochę zagęszczacza do śmietany). Włóż do szprycerki piekarniczej i rozprowadź dekoracyjnie na wierzchu zimnego ciasta. Posyp startą czekoladą i schłodź w lodówce.