Placek z musem malinowym

Ciasto na weekend.

Czekolada i maliny - ten duet to gwarancja sukcesu!
Czekolada i maliny - ten duet to gwarancja sukcesu! 123RF/PICSEL

Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag cukru
  • 35 dag mąki pszennej
  • 7 jajek
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 25 dag masła (ew. margaryny)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i mąka do blachy

Na mus:

  • 50 dag śmietany kremówki
  • l30 dag czekolady deserowej
  • 6 łyżek nalewki malinowej
  • 3-4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

1. Ciasto: gorzką czekoladę posiekaj, stop razem z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Masę czekoladową ostudź, wymieszaj z jajkami. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj cukier oraz sól. Domieszaj mąkę i proszek do pieczenia.

2. Blachę (32 x 39 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto czekoladowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 35 minut. Placek wystudź. Śmietanę na mus mocno podgrzej, stop w niej czekoladę deserową. Mocno schłodź, a potem ubij na sztywno.

3. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Wymieszaj z czekoladową bitą śmietaną oraz nalewką malinową. Tężejący mus równomiernie rozsmaruj na czekoladowym spodzie. Ciasto wstaw do lodówki na 3 godz

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas