Placek z musem malinowym
Ciasto na weekend.
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag cukru
- 35 dag mąki pszennej
- 7 jajek
- 30 dag gorzkiej czekolady
- 25 dag masła (ew. margaryny)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i mąka do blachy
Na mus:
- 50 dag śmietany kremówki
- l30 dag czekolady deserowej
- 6 łyżek nalewki malinowej
- 3-4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
1. Ciasto: gorzką czekoladę posiekaj, stop razem z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Masę czekoladową ostudź, wymieszaj z jajkami. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj cukier oraz sól. Domieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
2. Blachę (32 x 39 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto czekoladowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 35 minut. Placek wystudź. Śmietanę na mus mocno podgrzej, stop w niej czekoladę deserową. Mocno schłodź, a potem ubij na sztywno.
3. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Wymieszaj z czekoladową bitą śmietaną oraz nalewką malinową. Tężejący mus równomiernie rozsmaruj na czekoladowym spodzie. Ciasto wstaw do lodówki na 3 godz