Placek z papryką i boczkiem
Pyszny placek na spodzie z ziemniaków
Sposób przygotowania
1. Kapustę opłucz, odciśnij. Ziemniaki obierz, grubo zetrzyj, połącz z żółtkami oraz śmietaną. Masę przypraw na pikantnie solą ziołową, białym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
2. Papryki oczyść, miąższ pokrój w paseczki. Boczek potnij w cienkie plasterki. Blachę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj masę ziemniaczaną. Na niej równomiernie rozłóż plasterki boczku, paseczki papryki oraz kapustę. Wierzch obficie oprósz kolorowym pieprzem (najlepiej grubo mielonym).
3. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30–40 minut. Po wyjęciu pokrój na 12 kawałków. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, np. z pikantnym sosem pomidorowym.