Placek z papryką i boczkiem

Pyszny placek na spodzie z ziemniaków

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kapustę opłucz, odciśnij. Ziemniaki obierz, grubo zetrzyj, połącz z żółtkami oraz śmietaną. Masę przypraw na pikantnie solą ziołową, białym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

2. Papryki oczyść, miąższ pokrój w paseczki. Boczek potnij w cienkie plasterki. Blachę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj masę ziemniaczaną. Na niej równomiernie rozłóż plasterki boczku, paseczki papryki oraz kapustę. Wierzch obficie oprósz kolorowym pieprzem (najlepiej grubo mielonym).

3. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30–40 minut. Po wyjęciu pokrój na 12 kawałków. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, np. z pikantnym sosem pomidorowym.

Zmysłowe smaki: Tarta z bakłażanemInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas