Placek z truskawkami
Sezon na truskawki.

Składniki na 10 porcji:
Ciasto: - 5 jajek, - 2 i 1/2 szkl. mąki, - 2 i 1/ 4 szkl. cukru, - kostka margaryny lub masła, - 3 łyżeczki proszku do pieczenia, - 2 łyżeczki kakao. Krem: - budyń waniliowy, - 1/2 litra mleka, - 1/2 kostki masła,v - 2 żółtka, - 30 dag truskawek.
Przyrządzanie:
Cukier ubić z żółtkami, dodać margarynę (lub masło) i mąkę. Na końcu dodać ubite białka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao. Ciasto ułożyć na blasze: na spodzie - białe, na górze ciemne. Piec około 30 minut. Ugotować jeden budyń waniliowy z 1/2 litra mleka (trochę mniej mleka niż w przepisie na opakowaniu). Aby budyń był gęsty, podczas gotowania wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej. Pół kostki masła utrzeć z dwoma żółtkami, dodać ochłodzony budyń i ubijać tak długo, aż powstanie jednolita, puszysta masa. Truskawki umyć, zdjąć szypułki, osuszyć. Na ostudzonym placku układać przekrojone na ćwiartki truskawki, a później krem. Wierzch można posypać startą na tarce gorzką czekoladą i udekorować truskawkami. Porcja - 245 kcal Czas przygotowania: 40 minut