Placek z truskawkami

Sezon na truskawki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 10 porcji:

Ciasto:
- 5 jajek,
- 2 i 1/2 szkl. mąki,
- 2 i 1/ 4 szkl. cukru,
- kostka margaryny lub masła,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao.
Krem:
- budyń waniliowy,
- 1/2 litra mleka,
- 1/2 kostki masła,v - 2 żółtka,
- 30 dag truskawek.

Przyrządzanie:

Cukier ubić z żółtkami, dodać margarynę (lub masło) i mąkę. Na końcu dodać ubite białka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao. Ciasto ułożyć na blasze: na spodzie - białe, na górze ciemne. Piec około 30 minut. Ugotować jeden budyń waniliowy z 1/2 litra mleka (trochę mniej mleka niż w przepisie na opakowaniu). Aby budyń był gęsty, podczas gotowania wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej. Pół kostki masła utrzeć z dwoma żółtkami, dodać ochłodzony budyń i ubijać tak długo, aż powstanie jednolita, puszysta masa. Truskawki umyć, zdjąć szypułki, osuszyć. Na ostudzonym placku układać przekrojone na ćwiartki truskawki, a później krem. Wierzch można posypać startą na tarce gorzką czekoladą i udekorować truskawkami. Porcja - 245 kcal
Czas przygotowania: 40 minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas