Placki bez ziemniaków

Proste i oryginalne placki.

Niezwykłe placki
Niezwykłe placki123RF/PICSEL

Jajko dokładnie wymieszać z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Do masy dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka. Ciasto odstawić na 15 minut, aby płatki napęczniały i składniki dokładnie połączyły się w jednolitą masę.

Rozgrzewać olej porcjami na patelni, na gorący tłuszcz wlewać ciasto łyżką, formując z niego placuszki. Obsmażać je na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Danie podawać ze świeżymi kiełkami słonecznika lub z gęstą śmietaną.

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas