Placki bez ziemniaków
Proste i oryginalne placki.

Składniki
na 4 porcje
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki siekanego szczypiorku
- jajko
- 1 szklanka mąki razowej
- olej do smażenia
- pieprz
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Jajko dokładnie wymieszać z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do masy dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka. Ciasto odstawić na 15 minut, aby płatki napęczniały i składniki dokładnie połączyły się w jednolitą masę.
Rozgrzewać olej porcjami na patelni, na gorący tłuszcz wlewać ciasto łyżką, formując z niego placuszki. Obsmażać je na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Danie podawać ze świeżymi kiełkami słonecznika lub z gęstą śmietaną.