Placki z buraczkami
Zdrowe i smaczne!

Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 3 średnie buraki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- 5 łyżek oleju
- 2 szkl. gęstego jogurtu
- 3–4 łyżki tartego chrzanu (ze słoika) sól
- gałka muszkatołowa
- ostra papryka pieprz
6 porcji
Sposób przygotowania
Buraki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz je 90 minut w 190 st. C. Po wyjęciu ostrożnie zdejmij folię, przestudź je, polewając zimną wodą i obierz z łupinek. Odłóż do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki oraz cebulę obierz. Wszystkie przygotowane warzywa drobno zetrzyj, odciśnij sok. Masę na placki dobrze wymieszaj z mąką i jajkami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką i ostrą papryką. Na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując cienkie owalne placki. Smaż z obu stron na rumiano (razem ok. 20 minut). Gotowe placki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszaj z chrzanem. Przypraw do smaku solą. Podawaj jako dodatek do placków.