Placki z cukinią
Pomysł na lekką kolację.
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 2 ziemniaki
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki startego parmezanu
- 3-4 gałązki bazylii
- olej do smażenia placków
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 słoik gotowego sosu czosnkowego
Przygotowanie:
1. Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij końce. Ziemniaki obierz, umyj. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki, potnij je w cienkie paseczki. Przygotowane warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach.
2. Wymieszaj w dużej misce z jajkami, mąką oraz startym parmezanem i bazylią. Ciasto warzywne przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzewaj po 1-2 łyżki oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując owalne placki. Smaż na złoty kolor (w sumie ok. 15 minut).
3. Placki przełóż na kilkakrotnie złożony papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Podawaj z dodatkiem sosu czosnkowego. Gotowe danie udekoruj, np. bazylią.