Placki z cukinii - najlepsze w sezonie
Młode cukinie to smaczny dodatek letnich potraw. Cukinia świetnie smakuje w sałatkach, warzywnych daniach, zapiekankach. Ale można też przyrządzić z niej rewelacyjne placki.
Placki z cukinii są smaczne chrupiące i bardzo delikatne w smaku. O wiele bardziej delikatne niż popularne placki ziemniaczane. Robi się je niesłychanie łatwo, mogą stanowić osobne danie lub jako dodatek do dań obiadowych.
Do przygotowania placków potrzebujemy: 2 średniej wielkości cukinie, 2 jajka, 5-6 łyżek maki, sól i pieprz do smaku. Osoby lubiące ostrzejszy smak placków, mogą dodać do przygotowywanego ciasta odrobiny podsmażonej na złoto posiekanej cebulki.
Cukinie wraz ze skórką trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy rozbite jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Placki nakładamy łyżką na patelnię. Smażymy je z dwóch stron, ok. 3 minut, na rozgrzanym oleju. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Takie placki świetnie smakują z jogurtem naturalnym, obficie posypane siekanym koperkiem. Wielbiciele słodkich smaków zagustują w plackach z cukinii podanych z domową konfiturą, np. z truskawek lub malin.
Placki z cukinii mogą być również doskonałym dodatkiem do kurczaka z grilla albo domowych klopsików z sosem koperkowym. (PAP Life)
autorka: Dorota Kieras