Placki z kiełkami rzodkiewki
Dobrodziejstwo kiełków.
Składniki na 6 porcji:
- szklanka mąki mieszanej (białej i razowej),
- butelka kefiru,
- jajko, olej,
- 1/2 szklanki kiełków rzodkiewki,
- sól, pieprz,
- tymianek,
- keczup.
Przyrządzanie:
Jajko wymieszać z kefirem, solą, pieprzem i tymiankiem. Roztrzepać. Dosypać mąkę, a na końcu kiełki rzodkiewki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby jednak było zbyt gęste, dodać więcej kefiru. Po wyrobieniu ciasto odstawić na kilkanaście minut i przed smażeniem znów wymieszać. Placki smażyć na średnim ogniu, dosmażać na brzegu patelni. Podawać tuż po przygotowaniu - polane keczupem lub z kefirem i posypane dodatkową porcją kiełków rzodkiewki.
Porcja - 260 kcal
Czas przygotowania: 20 minut