Reklama

Placki z kiszoną kapustą

Coś pysznego na obiad lub podwieczorek.

Składniki

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 50 dag mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 dag drożdży
  • jajko
  • szczypta soli
  • 5-6 łyżek oleju
  • łyżka chili
  • pieprz

Sposób przygotowania


Na rozgrzana patelnię wlać 2 łyżki oleju, a następnie wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Gdy nabierze złotawego koloru, wrzucić pokrojoną drobno kapustę kiszoną  i przyprawić pieprzem oraz chili. Smażyć około 5 min. Odstawić do ostudzenia.

Do garnka wlać wodę, ciepłe mleko, jajko i drożdże. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać łyżkę cukru i szczyptę soli. Do rozczynu dodać następnie mąkę i ugniatać ciasto, na końcu dodając 4 łyżki oleju. Odstawić na pięć minut, potem dodać przyrządzoną wcześnie kapustę, wymieszać. Odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Reklama

Formować plaski i smażyć na rozgrzanym oleju. 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy