Placki z pieczarkowym gulaszem
Robi się je bardzo łatwo! Bez trudu można też zmodyfikować przepis i dodać swoje ulubione składniki. Efekt będzie zawsze smakowity!

Składniki
- 4–5 sporych ziemniaków
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3–4 łyżki mąki pszennej
- 60 dag mięsa gulaszowego z indyka
- 20 dag pieczarek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2–3 łyżki śmietany 18-proc.
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Mięso z indyka opłucz, osusz, ew. potnij na mniejsze kawałki. Posyp je solą, pieprzem oraz odrobiną ostrej papryki. Potem indyka oprósz 1 łyżką mąki. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Obierz 1 cebulę i posiekaj ją. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zrumień na nim mięso. Dołóż grzyby i cebulę. Podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 25 minut na małym płomieniu. W tym czasie ziemniaki, czosnek oraz pozostałą cebulę obierz. Warzywa zetrzyj. Wymieszaj z jajkiem oraz resztą mąki. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 2. Przygotowane ciasto podziel na 4 części. Z każdej usmaż duży, cienki placek na mocno rozgrzanym oleju. Placki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotujący się gulasz wymieszaj z koncentratem oraz śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Gulasz rozłóż na plackach. Złóż je na pół i od razu podawaj.