Reklama

Reklama

Placki z pieczarkowym gulaszem

Robi się je bardzo łatwo! Bez trudu można też zmodyfikować przepis i dodać swoje ulubione składniki. Efekt będzie zawsze smakowity!

Składniki

  • 4–5 sporych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3–4 łyżki mąki pszennej
  • 60 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2–3 łyżki śmietany 18-proc.
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Mięso z indyka opłucz, osusz, ew. potnij na mniejsze kawałki. Posyp je solą, pieprzem oraz odrobiną ostrej papryki. Potem indyka oprósz 1 łyżką mąki. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Obierz 1 cebulę i posiekaj ją. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zrumień na nim mięso. Dołóż grzyby i cebulę. Podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 25 minut na małym płomieniu. W tym czasie ziemniaki, czosnek oraz pozostałą cebulę obierz. Warzywa zetrzyj. Wymieszaj z jajkiem oraz resztą mąki. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 

2. Przygotowane ciasto podziel na 4 części. Z każdej usmaż duży, cienki placek na mocno rozgrzanym oleju. Placki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotujący się gulasz wymieszaj z koncentratem oraz śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Gulasz rozłóż na plackach. Złóż je na pół i od razu podawaj.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje