Placki z pomarańczą

Trudno się im oprzeć!

Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe!
Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe!123RF/PICSEL

Składniki:

  • 250 ml maślanki
  • szklanka mąki
  • 1/5 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • pomarańcza
  • cytryna
  • 6 dag masła
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

1 Masło rozpuść w garnku, wystudź. Żółtka oddziel od białek. Pomarańczę i cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę z obydwu owoców, wyciśnij cały sok z pomarańczy i łyżeczkę soku z cytryny. Do garnuszka przesiej mąkę. Maślankę, żółtka, masło i sok pomarańczowy dokładnie zmiksuj.

2 Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, zmiksuj. Dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane, kładź łyżką placki, wyrównaj ich kształt. Smaż z obu stron.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas