Placki z pomarańczą
Trudno się im oprzeć!
Składniki:
- 250 ml maślanki
- szklanka mąki
- 1/5 szklanki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- pomarańcza
- cytryna
- 6 dag masła
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
1 Masło rozpuść w garnku, wystudź. Żółtka oddziel od białek. Pomarańczę i cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę z obydwu owoców, wyciśnij cały sok z pomarańczy i łyżeczkę soku z cytryny. Do garnuszka przesiej mąkę. Maślankę, żółtka, masło i sok pomarańczowy dokładnie zmiksuj.
2 Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, zmiksuj. Dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane, kładź łyżką placki, wyrównaj ich kształt. Smaż z obu stron.