Placki ziemniaczane

Wszyscy lubimy placki ziemniaczane. Te z naszego przepisu smakują wyjątkowo!

Chrupią wyjątkowo!
Chrupią wyjątkowo! 123RF/PICSEL

1. Pestki słonecznika wrzuć na suchą patelnię, zrumień i przesyp na talerzyk. Kiedy wystygną, posiekaj je. Ziemniaki oraz cebule obierz. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach, przełóż na sitko, by ociekły. Sok z warzyw zbierz do miseczki. Odstaw na kilka minut.

2. Zlej wodę, a biały płyn z dna miseczki dodaj do startych warzyw. Wymieszaj je z mąką, posiekanym słonecznikiem oraz jajkami. Masę warzywną przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto warzywne. Formuj grubsze placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie ok. 15 minut).

3. Gotowe placki przełóż na papierowy ręcznik, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Udekoruj np. rukolą. Podawaj je od razu po usmażeniu, np. z duszoną kwaszoną kapustą oraz pieczonym kurczakiem.

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas