Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami i cebulką
Rozpływają się w ustach!

Składniki
- kilogram ziemniaków
- jajko
- kilka łyżek śmietany
- 2 cebule
- 3 dag drożdży
- 25 dag pieczarek
- 3-4 łyżki serka mascarpone
- 4 łyżki mąki
- ząbek czosnku
- pół pęczka dymki
- szczypta słodkiej papryki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce.Obierz cebulę i także zetrzyj na tarce. Ziemniaki i cebulę przełóż do miski, odlej nadmiar wody. Dodaj drożdże wymieszane ze śmietaną.Odstaw na 15 minut. 2. Dodaj do masy jajko, mąkę, serek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
3. Pieczarki i drugą cebulę pokrój w drobną kostkę, usmaż na rozgrzanym oleju. Przypraw do smaku solą, pieprzem. Gdy masa przestygnie,dodaj posiekaną dymkę i wymieszaj. Masę ziemniaczaną kładź na dużą łyżkę, nakładaj porcję nadzienia, przykryj masą ziemniaczaną, smaż.