Placki ziemniaczane trochę inaczej
Możesz użyć ziemniaków z poprzedniego dnia.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g ziemniaków
- Sól
- Natka pietruszki
- 4 pomidory
- 200 g pieczarek
- 60 g masła
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej
- Pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i dobrze odparować (można nawet ustawić na chwile na ogniu). Ziemniaki dobrze ubić.
Natkę posiekać, pomidory i pieczarki pokroić na ćwiartki.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać ziemniaki, roztopione masło i natkę, a następnie wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i uformować kule.
Każdą kulę rozwałkować na krążek (18cm O) i pokroić na 8 części (tak, jak się kroi tort). Kawałki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron 6-8 minut.
Na drugiej patelni rozgrzać olej i smażyć pieczarki, po 2 minutach dodać pomidory i smażyć jeszcze 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać do placków.