Placki ziemniaczane z pieczarkami
Tym razem prezentujemy przepis na placki ziemniaczane w tradycyjnym wydaniu i w sam raz dla dzieci alergicznych!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- ½ kg pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 jaja,
- mąka bezglutenowa,
- mąka ziemniaczana,
- sól,
- pieprz,
- bulion warzywny,
- Olej.
Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki, obrać i zmiksować, odsączyć nadmiar soku. Masę przełożyć do miski, dodać jaja, przyprawy i mąkę. Masa powinna być dość gęsta, jeśli nie jest dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Pieczarki oczyścić, umyć, bardzo drobno posiekać i usmażyć. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Smażyć placki na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z surówką.