Placki ziemniaczane z sosem - po 2. roku życia

Składniki
- 3 ziemniaki
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- oliwa
- 100 g fileta z indyka
- 1 marchew
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 łyżki cebuli
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól
1. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij z soku. Dodaj jajko, mąkę, odrobinę soli i wymieszaj. Usmaż placki na oliwie. 2. Mięso starannie umyj, pokrój w paseczki i posól. Następnie włóż do garnka z gorącą wodą i ugotuj.
3. Warzywa umyj i obierz. Marchew zetrzyj, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a potem wszystkie jarzyny podsmaż na oliwie.
4. Warzywa i masło dodaj do wywaru mięsnego, gotuj, aż będą miękkie. Połącz z przecierem pomidorowym, zagotuj.
5. Na koniec polej placki ziemniaczane ciepłym sosem.