Placki ziemniaczane z sosem - po 2. roku życia

Tak przygotowane placki ziemniaczane polej sosem
Tak przygotowane placki ziemniaczane polej sosem123RF/PICSEL

1. Umyte i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, odciśnij z soku. Dodaj jajko, mąkę, odrobinę soli i wymieszaj. Usmaż placki na oliwie.

2. Mięso starannie umyj, pokrój w paseczki i posól. Następnie włóż do garnka z gorącą wodą i ugotuj.

3. Warzywa umyj i obierz. Marchew zetrzyj, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a potem wszystkie jarzyny podsmaż na oliwie.

4. Warzywa i masło dodaj do wywaru mięsnego, gotuj, aż będą miękkie. Połącz z przecierem pomidorowym, zagotuj.

5. Na koniec polej placki ziemniaczane ciepłym sosem.

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas