Placki ziemniaczano - cukiniowe
Znudziły ci się tradycyjne placki? Spróbuj tego!

Składniki
- 60 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 surowe ziemniaki
- duża cukinia
- 3 łyżki mąki
- jajko
- szczypta ostrej papryki
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- farsz
- 3 cebule
- 35 dag boczku surowego wędzonego lub 30 dag kiełbasy albo mielonego mięsa
- olej do smażenia
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Gotowane ziemniaki zmiel w maszynce, dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty ząbek czosnku, ostrą paprykę, sól i pieprz, wyrób dłonią. Surowe ziemniaki i cukinię zetrzyj, odciśnij. Dodaj do masy, wymieszaj. Cebule i boczek lub pokrojoną kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju z dodatkiem soli, cukru i pieprzu. Jeśli masz mięso mielone, usmaż je z pokrojoną cebulą. 2. Z farszu ziemniaczanego formuj placki, do środka nakładaj nadzienie, zaklejaj. Smaż na gorącym oleju z obu stron lub piecz w piekarniku 20 minut w temp. 200 st. C.