Placuszki drożdżowe z gruszką
Zamiast naleśników.
Składniki:
- 4 dag drożdży
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 50 dag mąki pszennej
- 5 dag stopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 9 małych twardych gruszek
- olej do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Mleko podgrzej, rozpuść w nim cukier oraz drożdże, odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj jajka, zaczyn drożdżowy i masło. Wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut. Gruszki obierz, przekrój wzdłuż, wytnij gniazda nasienne.
2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego placuszki. W każdy wciśnij połówkę gruszki (wypukłą stroną do góry). Placki wkładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie to ok. 25 minut). Posyp cukrem pudrem.